Kaikkien Instagramiin rekisteröityneiden mielessä on varmasti joskus pyörinyt kysymys: ”Miten saada lisää seuraajia?” ja ”Miten myydä Instagramissa?”. Tai ainakin niiden, joiden tavoitteena on tehdä sosiaalisen median avulla rahaa. Myydäkseen palveluita tai tuotteita, tarvitaan ensin oikea yleisö. Saadakseen oikean yleisön tarvitaan suunnittelua, selkeyttä, kiinnostavuutta ja oikeita toimenpiteitä.
Näissä artikkeleissa tulemme opettamaan miten löytää oma bisnesalueesi (niche), miten ja mistä löytää oikea yleisö, miten rakentaa selkeä profiili, joka puhuttelee oikeaa kohderyhmää, miten automatisoida Instagram, miten saada yleisö reagoimaan ja sitoutumaan sekä mitä työkaluja käyttää Instagramin kanssa. Tulemme myös antamaan sinulle monia eri tehtäviä, joiden avulla pääset miettimään ja oppimaan itse artikkeleita lukiessasi. Tervetuloa mukaan matkalle ja muistathan tilata meidän sähköposti-ilmoitukset tulevista kursseista.
Haluatko oppia digimarkkinoimaan? Rekisteröidy Wantabrandin Digimarkkinointi Masterclass- koulutukselle täältä
Lue myös: Mikä on brändistrategia? Onhan sinulla vastaus näihin 7 kysymykseen?
Miten rakentaa Instagram tili, joka kerää seuraajia ja jolla saa myyntiä?
Instagram voi tarjota sinulle mahdollisuuden, jonka avulla voit tehdä unelmistasi totta. Sadat tuhannet yksinyrittäjät ovat luoneet oman liiketoimintansa Instagramissa ja onnistuneet luomaan harrastuksestaan ammatin. Sinulla on kaikki mahdollisuudet tehdä samoin mutta siinä onnistuakseen tarvitset oikeita työkaluja ja menetelmiä. Seuraamalla sivuamme ja artikkeleitamme sekä soveltamalla niitä omaan toimintaan, todennäköisyytesi onnistumiselle kasvaa merkittävästi.
Osa 6: Mitä pitää tietää hashtageista?
Hashtag, eli suomen kielellä ’Aihetunniste’ tarkoittaa tätä ristikkomerkillä (#) merkittyä sanaa tai merkkijonoa.
’Metatietotunnisteisiin kuuluva aihetunniste helpottaa viestintää, sen avulla viestit ohjautuvat oikeaan paikkaan ja sen avulla voi hakea tiettyyn aiheeseen liittyviä viestejä (Wikipedia // Aihetunniste).
Eli hashtageja käyttämällä voimme itse löytää haluamaamme teemaan kuuluvaa sisältö sosiaalisesta mediasta, mutta voimme myös itse merkitä omaa sisältöämme halutulla hashtagilla, jolla autamme muita ihmisiä löytämään sisältömme. Hashtagit ovat tehokas tapa tuoda oma Instagram tili halutun kohderyhmän tietoisuuteen.
Hashtagit ovat varmasti yksi kiistellyimpiä asioita Instagramissa ja kyseenalaista tietoa jaetaan usein jopa isojen Instagram-valmentajien toimesta. On siis tärkeää ymmärtää aiheen kokonaisuus, jotta saat tulevaisuudessa suurimman hyödyn irti oman toimialasi hashtageista.
Mihin ja kuinka monta?
Instagram sallii 1-30 hashtagin käytön samanaikaisesti yhdelle kuvalle, videolle tai Reelssille. Yksi kysytyimmistä kysymyksistä on, että kannattaako hashtagit laittaa kuvauskenttään vai kommentteihin. Oma kokemuksemme on, ettei tällä ole juurikaan väliä. Molemmat ovat toimineet hienosti kunhan kommentoi hashtagit nopeasti päivittämisen jälkeen. Kuitenkin, monet Instagram käyttäjät ovat kertoneet heidän kokemuksistaan, joissa he huomaavat toisen toimivan paremmin kuin toinen. Kuten monessa muussakin tapauksessa, kannattaa tässäkin kokeilla ja katsoa mikä toimii parhaiten sinulle.
Sama logiikka koskee myös hashtagien määrää. Instagramin käyttäjä @Creators kertoo optimaalisimmaksi hashtagien määräksi 3-5. He ovat pudottaneet suositustaan muutamaan otteeseen vuoden 2021 aikana. Olemme kokeilleet tuota suositeltua määrää mutta huomanneet kuitenkin toimivammaksi käyttää useampaa (15-30) hashtagia. Tämä voi riippua toimialastasi, käyttämistäsi hashtageista ja tilisi koosta, joten tässäkin tapauksessa suosittelemme kokeilemaan eri hashtagien määrää ja katsomaan mikä toimii parhaiten omalla kohdallasi.
Lue myös: Miten saada nopeasti seuraajia Facebookissa ja Instagramissa?
Instagramin oma ilmainen analytiikka
Mikäli sinulla on käytössäsi yritystili tai sisällöntuottajatili, olet oikeutettu näkemään käyttäjätilisi analytiikan. Tämän avulla voit esimerkiksi nähdä kuinka monta näyttökertaa kuvasi sai hashtagien kautta. Tämä tieto antaa kuitenkin vain pinnallisen kuvan käyttämistä hashtageista koska se ei erittele yksittäisien hashtagien tehokkuutta. Alla olevassa kuvassa on esitetty tulos, joka kertoo ainoastaan hashtagien toimivuuden ryhmänä etkä näe kuinka yksittäiset hashtagit suoriutuivat.
Haluatko oppia digimarkkinoimaan? Rekisteröidy Wantabrandin Digimarkkinointi Masterclass- koulutukselle täältä
Tätä lukua katsoessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon sisällön vuorovaikutuksen taso. Mitä aktiivisemmin ja nopeammin seuraajasi tykkäävät sekä kommentoivat kuvaasi, sen voimakkaammin se leviää hashtagien kautta. Alhainen avainsanoista tullut luku ei siis välttämättä tarkoita että hashtagit ovat huonoja, jos vuorovaikutuksen taso oli muutenkin alhainen. Muista, että Instagram haluaa jakaa käyttäjilleen mahdollisimman kiinnostavaa sisältöä, jotta käyttäjät pysyvät sivustolla mahdollisimman pitkään.
Avain menestykseen tässäkin tapauksessa on eri hashtagien ja eri määrien kokeilu ja niiden kautta tulleen menestyksen vertailu.
HUOM. On myös olemassa tapa hyödyntää Instagramin mainontaa ja saada sitä kautta tarkka tieto mistä hashtageista vierailijat tarkalleen tulivat, mutta tämä on poistumassa pian, joten emme tällä hetkellä sisällytä sitä tähän artkkeliin.
Maksullinen analytiikka
Voit löytää maksullisia analytiikkatyökaluja Instagramiin esimerkiksi Googlettamalla ’Instagram analytics’. Yksi tällaisista työkaluista on nimeltään Hashtastic, joka löytyy painamalla tästä.
Näiden työkalujen avulla saat syvällisempää tietoa hashtageista, niiden käyttöasteesta ja keskiarvoista. Palveluiden taso vaihtelee paljon palveluntarjoajien välillä ja suurin osa ei kerro suoraan tietoa, montako tykkäystä ja vierailijaa sait kunkin hashtagin kautta. Kannattaa siis tutustua tarkkaan palveluntarjoajan analytiikkaan ennen ostamista.
Millaisia hashtageja pitää käyttää
Tavoitteesi on etsiä parhaat, sinun tilillesi sopivat hashtagit ja välttää käyttämästä vääränlaisia. Väärillä hashtageilla tarkoitamme väärän kokoisia tai omalle toimialallesi merkityksettömiä hashtageja. Tavoitteesi on löytää useita kymmeniä hashtageja, joita potentiaaliset asiakkaasi mahdollisesti etsivät ja jotka liittyvät suoraan toimintaasi. Voit esimerkiksi selvittää ensin mitä hashtageja kilpailijasi käyttävät alla olevan mukaisesti:
- Katso kilpailijan kuvia ja hashtageja
- Klikkaa hashtageja ja katso millaisia kuvia sen takaa löytyy
- Avaa uusia kuvia ja käyttäjiä sekä katso mitä hashtageja he käyttävät
Katso myös minkä kokoisia ja millaisia hashtageja ne ovat, tarkoittaen: a) kuinka monta päivitystä niiden takana on, b) kuinka monta tykkäystä ’Suosituimmat’ osiossa olevilla kuvilla on, c) kuinka monta kuvaa viimeisen 12 tunnin aikana ’Viimeaikainen’ osiossa ja d) millaisia mediaformaatteja ’Suosituimmat’ osiossa on.
Jälkimmäinen auttaa sinua päättämään mitä hashtageja aiot käyttää kunkin mediaformaatin kanssa (kuva, karuselli, Reels, video). Eri hashtagit suosivat erilaisia mediaformaatteja, joten jonkin hashtagin kanssa karusellit suoriutuvat paremmin ja toisten hashtagien kanssa kuvat omat parempia.
Haluatko oppia digimarkkinoimaan? Rekisteröidy Wantabrandin Digimarkkinointi Masterclass- koulutukselle täältä
Tikapuut- strategia
Löytääksemme tehokkaimman tavan käyttää hashtageja, voimme hyödyntää suosittua Tikapuut- strategiaa.
Jos sinulla on alle 10,000 seuraajaa tililläsi, etsi noin 70 relevanttia hashtagia joita on käytetty 5,000-150,000 kertaa. Mikäli tilisi on suomenkielinen, voit etsiä pienempiäkin hashtageja koska suomalaisten isokokoisten ja kohdennettujen avainsanojen löytäminen voi olla hankalaa. Voit myös valita muutaman vielä isomman hashtagin, joita käyttää.
Strategian idea pohjautuu siihen, että pienemmällä seuraajamäärällä ja tykkäysmäärällä, et tule yltämään heti 150,000 kertaa käytettyjen hashtagien ’Suosituimmat’ osioon, mutta voit helposti onnistua siinä hashtagien kohdalla, joita on käytetty vain 5000-10000 kertaa. Tämän hashtagin kautta saadun buustin avulla voit tehdä saman hashtagien kanssa, joita on käytetty 10000-20000 kertaa. Tällä tavoin kiipeät ylös hashtagien ’tikapuita’.
Voit siis käyttää esimerkiksi:
- 8 kpl hashtageja, joilla on 5000-10000 kuvaa
- 8 kpl hashtageja, joilla on 10000-20000 kuvaa
- 8 kpl hashtageja, joilla on 20000-50000 kuvaa
- 6 kpl hashtageja, joilla on 50000-150000 kuvaa
Kannattaa vaihtaa hashtageja kuvien välillä eikä aina käyttää samoja tai edes samaa määrää.
Nyt tiedät kaiken tarvittavan Instagramin hashtageista. Tämän jälkeen tehtäväsi on etsiä sinun toimialallasi merkityksellisimmät hashtagit, käyttää niitä ja kokeilla mitkä niistä tuovat sinulle suurimman edun.
Haluatko oppia digimarkkinoimaan? Rekisteröidy Wantabrandin Digimarkkinointi Masterclass- koulutukselle täältä
Muista käydä seuraamassa meitä näissä kanavissa!
https://www.instagram.com/wantabrand
https://www.facebook.com/wantabrand
https://www.linkedin.fi/company/wantabrand
Lukemalla blogejamme löydät vastauksen myös näihin kysymyksiin: miten lisää myyntiä? Miten myydä enemmän? Miten kasvattaa myyntiä? miten markkinoida kustannustehokkaasti? Miten viestiä selkeästi? Miten kasvaa Instagramissa? Miten kasvaa Facebookissa? Miten lisää seuraajia Instagramissa? Miten lisää seuraajia Facebookissa?
Linkedin kurssi Linkedin koulutus Linkedin valmennus Linkedin valmentaja Linkedin valmennus Linkedin kouluttaja
Mitä Linkedin headline Mitä linkedin on mitä kirjoittaa linkedin profiiliin mitä maksaa linkedin premium mitä tietoja linkedin mitä tarkoittaa linkedin 1st mitä tarkoittaa lion linkedin kuinka lopetan linkedin tilin kuinka poistaa linkedin kontakti kuinka lopettaa linkedin premium kuinka jakaa linkedin profiili kuinka poistan linkedin tilin kuinka tehdä linkedin profiili? miksi linkedin profiili? Miksi linkedin? Miksi linkedin ei toimi? kuka linkedin? linkedin kuka katsoo profiilia? kuka omistaa linkedin? kuka on linkedinissä? Linkedin kuntoon linkedin kutsu linkedin kuitti linkedin kuvake ? Onko linkedin pakollinen? onko linkedin hyödyllinen? Onko linkedin suomeksi? Onko pakko olla linkedin? voiko linkedin profiilin piilottaa?